Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi smakują mniej znane potrawy – canelloni, lasagne i desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w karcie znajdują się też mniej typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i potrawy z różnych części Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku musi zawierać też aperitiff. Odrobina białego wina to dla Włocha reguła. włosi gotują Najbardziej typowe wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi mieć nie mały wybór win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film