Dobra włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, które daje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. bianca restauracja kraków Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film