Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film